مقایسه ورژن های مختلف SATA ،کدام بهتر است؟ امروزه افراد بسیاری برای دستیابی به سرعت بیشتر جهت ذخیره سازی اطلاعات به سراغ درایو های SSD میروند، اما در بسیاری از سیستم ها همچنان این درایو ها نیز توسط اتصال SATA پشتیبانی می شوند.
حال ممکن است برایتان سوالی پیش آید که ورژن های مختلف این رابط (SATA) در Performance دستگاه های ذخیره سازی و سیستم ها تاثیری دارد؟
زمانی که ورژن ۳.۰ تکنولوژی SATA در سال ۲۰۰۹ معرفی شد، وعده داده بود که سرعت آن دو برابر نسخه SATA 2.0 خواهد شد. اکنون ما در این مطلب قصد داریم ورژن های مختلف ساتا را با یکدیگر بررسی نماییم همراه شرکت رایانه کمک باشید تا مشاهده کنیم که واقعاً در نسخه های مختلف، اتفاقی رخ داده است یا خیر؟
آنچه مطالعه میکنید
✅کابل ساتا SATA چیست؟
✅اتصال کابل eSATA به چه صورت است؟
✅جدول ورژن های مختلف کابل ساتا sata کامپیوتر
✅ورژن های مختلف کابل ساتا sata کامپیوتر
✅تفاوت رنگ کابل های ساتا با صورت کامل
✅سوالات متداول تفاوت sata 1 و sata2 و sata3
✅سوالات متداوال
کابل ساتا SATA چیست؟
Serial ATA یا SATA یک استاندارد (IDE (Integrated Drive Electronics می باشد. این نوع استاندارد اتصالات معمولاً توسط کابل ها و کانکتورها برای دستگاههای ذخیره سازی و از طرف دیگر به مادربرد به کار برده می شوند و امکان انتقال دیتا ها و اطلاعات را برای شما فراهم می کنند. منظور از دستگاه های ذخیره سازی در این جا، هارد دیسک ها، SSD ها ، CD drives ها و DVD Drives ها می باشد. تمامی این دستگاه های ذخیره سازی از طریق کابل SATA به مادربرد متصل می شوند و انتقال اطلاعات و ذخیره سازی را انجام میدهند.
اگر به خاطر داشته باشید در گذشته از کابل های ide برای انتقال اطلاعات و ذخیره سازی استفاده میشد که تقریباً از سال ۲۰۰۰ کابلهای ساتا جایگزین این کابل ها شدند.
نسخه های متفاوت کابل های SATA
خب تا الان باید یه دید کاملی از کابل sata دریافت کرده باشی، اما میدونی کابل LAN چیه و کجا استفاده میشه؟ نگران نباش بعد از این مطلب میتونی یه سری به مطلب کابل LAN چیست؟ برنی و اونم یاد بگیری
مانند تمامی تکنولوژی ها، رابط کاربری ساتا از چندین iterations جهت تطابق با استانداردهای مدرن برخوردار می باشد تا به امروز ساتا ۳ نسخه متفاوت را ارائه کرده است.
به غیر از بعضی از تفاوت های جزئی ، همانند: NCQ که مخفف Native Command Queuing می باشد و به همراه SATA 2.0 معرفی شد، تفاوت اصلی ما بین نسخههای SATA 2.0 و ۳.۰ SATA سرعت انتقال داده ای که میتوانند ارائه دهند، می باشد. نسخه SATA 1.0 امروزه منسوخ شده است و دیگر کامپیوترهای جدید این ورژن و Interface را ندارند، بنابراین موضوعی برای بحث در مورد نسخه SATA 1.0 نیست و این ورژن منقرض شده است.
هر سه connector و کابل های نسخههای مختلف SATA با یکدیگر سازگار می باشند و تفاوت آن ها سرعت انتقال داده های مابین کابل ها میباشد که قصد داریم در مورد این موضوع در این مطلب با یکدیگر صحبت کنیم.
کابل ساتا به صورت پایه و کلی، داخل سیستم کامپیوتر بر روی مادربرد قرار میگیرد.
بنابراین شما می توانید به راحتی دستگاه های ذخیره سازی داخلی مانند: هارد دیسک DVD Writer را به آن متصل نمایید.
تا به حال شده بری داخل سایتی اما دوست نداشته باشی موقع ثبت نام جیمیل خودت رو وارد کنی؟ با من همراه باش تا بهت بگم چطوری میتونی ایمیل موقف درست کنی؟ آموزش ساخت ایمیل یک بار مصرف
اتصال کابل eSATA به چه صورت است؟
اگر مادربرد سیستم کامپیوتر شما از eSATA (external-SATA) هم پشتیبانی می کند می توانید از بیرون کیس، دستگاه را به سیستم متصل نمایید.
شکل ظاهری آن همانند یک رابطه معمولی SATA می باشد. مانند VGA (صفحه نمایش) و یا اتصالات USB است. اما یه نکته اینجا وجود دارد، که این اتصال خیلی هم قدرتمند عمل نمی کند و دستگاههایی که از این روش به سیستم شما متصل میشوند معمولا نمیتوانند از سرعت SATA3.0 به طور واقعی بهرمند شوند.
در طول سالیان گذشته تکنولوژی ساتا تا به امروز تغییرات زیادی کرده که منجر به ارائه ورژن های مختلف شده، چیزی که ما امروزه شاهد آن هستیم بلوغ کامل SATA تا به امروز می باشد که تنها تعداد محدودی دستگاه را با سیستم ارتباط میدهند. این کار به نوبه خود در سرعت انتقال اطلاعات این تکنولوژی بسیار موثر می باشد، که بر عکس پورت USB که از میلیونها دستگاه پشتیبانی میکند.
ممکن است تمامی این استاندارد ها و اتصالات و سرعت ها کمی کاربر ها را گیج نماید اما اصلاً جای نگرانی نیست تمامی کابل های داخل SATA نه تنها با هم سازگار هستند بلکه از نظر ظاهری تقریبا تمامی آن ها در همه نسخه ها یکسان می باشند. به طور مثال: شما می توانید از کابل SATA 1.0 با یک دستگاه و مادربرد SATA 3.0 استفاده نمایید و سرعت انتقال را از دست ندهید.
به این معنی که کابل SATA III در اصل یک اصطلاح بازاریابی میباشد که بسیار پر سر و صدا بوده است. اما در مورد Connector ها قضیه متفاوت میباشد، سرعت در نسخه های مختلف اینترفیس های ساتا با یکدیگر فرق دارند. به طور مثال: یک هارد دیسک SATA 3.0 متصل به پورت SATA 2.0 تنها به اندازه سرعتی که SATA 2.0 پشتیبانی میکند (همانطور که در جدول بالا میتوانید مشاهده کنید) نقل و انتقال اطلاعات دارد. بنابراین هر زمانی که شما از کابلی جهت اتصال به دستگاه های دارای اینترفیسی SATA استفاده می کنید، لازم است مطمئن باشید که نسخه ساتای دستگاهی که قصد دارید آن را به مادربرد متصل نمایید یکی باشند، همانند مثالی که برای شما زدیم. اگر مثلاً هارد دیسک SATA 3.0 بود و اینترفیس مادربرد SATA2.0 بود سرعت نهایی معادل سرعت اینترفیس SATA2.0 مادربرد میباشد.
با کابل otg آشنایی داری، مطمئن هستیم یه مقدار اطلاعات در موردش داری، اما اگر دوست داری کامل با تمام امکانات و ویژگی هاش آشنا بشی که کجا استفاده میشه پیشنهاد میکنم با مطلب “کابل otg چیست” همراه ما باشید
جدول ورژن های مختلف کابل ساتا sata کامپیوتر
به طور کلی نسل های مختلفی برای کابل های ساتا کامپیوتر وجود دارد که هر کابل با توجه به تکنولوژی خود، از یک پهنای باند و نرخ انتقال خاص بهره مند است.
در جدول زیر به صورت کامل به هر کدام آشنا خوهیم شد.
ورژن های مختلف کابل ساتا sata کامپیوتر
|
نسل 1 ساتا (SATA I)
|
نسل 2 ساتا (SATA II)
|
نسل 3 ساتا (SATA III)
|
اولین نسل رابط های انتقال است
|
دومین نسل از رابط های انتقال دیتا در کامپیوتر
|
سومین نسل از رابط های انتقال دیتا در کامپیوتر است.
|
حداکثر سرعت 1.5 گیگابین بر ثانیه
|
حداکثر سرعت انتقال 3 گیگابیت بر ثانیه
|
حداکثر سرعت تا 6 گیگابیت بر ثانیه
|
به دلیل سرعت کم منسوخ شده و در کامپیوتر های خیلی قدیمی دیده میشود.
|
به دلیل قیمت ارزان و کاربرد مناسب در بیشتر کامپیوتر های نیمه حرفه ای از آن استفاده میشود.
|
به دلیل سرعت خیلی بالا در کامپیوتر های نسل جدید از آن استفاده میشود.
|
تفاوت رنگ کابل های ساتا با صورت کامل
حالا که با کابل ساتا اشنا شدیم وقت آن است که ببینیم از نظر رنگبندی کابل های sata چه تفاوتی بایکدیگر دارند.
به طور کلی بیشتر کابل های ساتا تولید شده در کشور ما از برند asus هستند و به همین دلیل نمیتوان آنها را با برند دیگر مقایسه کرد.
به همین دلیل در ادامه سعی میکنیم کابل های مختلف را با هم مقایسه کرده و به شما نشان دهیم که با هم چه تفاوتی دارند.
تفاوت رنگ کابل های ساتا با صورت کامل
|
کابل ساتا آبی 🔵
|
برند ایسوس
|
3 تا 6 گیگابیت برثانیه
|
· ساتا رنگ آبی، نسل جدید کابل های sata هستند که در کامپیوترهای نسل جدید استفاده میشود.
· مادربرد های نسل جدید از آن پشتیبانی میکنند.
· قابلیت پشتیبانی از sata نسل 3 را دارد.
|
کابل ساتا مشکی ⚫
|
برند ایسوس
|
3 گیگابیت بر ثانیه
|
· قابلیت پشتیبانی از sata نسل 2 را دارد.
· مادربرد های نسل قدیمی از آن پشتیبانی میکنند
|
کابل ساتا قرمز 🔴
|
برند ایسوس
|
3 گیگابیت برثانیه
|
· ساتا رنگ قرمز بیشتر در مادربرد های قدیمی دیده میشود.
· قیمت ارزانتری هم نسبت به سایر دارد.
· قابلیت پشتیبانی از sata نسل 2 را دارد.
|
کابل ساتا مشکی (نسل جدید)⚫⚫
|
برند ایسوس
|
6 گیگابیت بر ثانیه
|
· در کامپیوتر های نسل جدید استفاده میشود.
· قابلیت پشتیبانی از sata نسل 3 را دارد.
|
به طور کلی رنگ بندی کابل های ساتا تاثیر خاصی در سرعت آنها ندارند و رنگبندی آن بیشتر سلیقه شرکت تولید کننده آنهاست. ولی در کل سعی کردیم در یک تصویر از نسل جدید تا قدیم کابل ساتا موجود در بازار را به شما نشان دهیم که چه تفاوتی با هم دارند.
سوالات متداول تفاوت sata 1 و sata2 و sata3
در بخش بالا به صورت کامل تفاوت کابل ساتا1 و 2 و 3 را با هم مقایسه کرده و هر کدام را شرح دادیم. اما در ادامه قصد داریم به برخی از سوالات شما شما اشاره کنیم پس با من همراه باشید.
در صورتی که قصد دارید مشاوره تخصصی در زمینه کابل هارد کامپیوتر و لپتاپ دریافت کنید پیشنهاد میکنم با شماره 9099071540 و یا 0217129 تماس بگیرید.
کابل pata چیست؟
کابل پاتا pata قدیمی تر از کابل ساتا نسل 1 است، در واقع کامپیوتر های خیلی خیلی قدیمی از این کابل برای انتقال دیتا استفاده میکردند.
در نسل امروز کمتر مادربرد را مشاهده میکنید که از این کابل پشنیبانی کند.
کابل sata سریع تر از کابل pata است؟
بلی کابل های ساتا به مراتب سریعتر از کابل پاتا هستند. در واقع کابل پاتا خیلی وقت است که منقرض شده است.
کدام نسل از کابل ساتا برای خرید مناسب است؟
نسل 3 کابل ساتا (sata 3) عموما به دلیل سرعت و کیفیت بالا که دارند، بهترین نوع کابل ساتا برای انتقال دیتا هستند.
آیا امکان استفاده از کابل SATA در کامپیوتری که پورت اتصال SATA ندارد وجود دارد؟
بله، یک سری مادربرد ها از پورت eSATA پشتیبانی میکنند. به همین دلیل لامزم است از تبدیل sata به esata استفاده کنید تا بتوانید هارد خود را به دستگاه خود متصل کنید.
سخن آخر
به طور خلاصه میتوان گفت که رابط SATA I ، به صورت رسمی با عنوان SATA 1.5Gb / s شناخته می شود که نسل اول رابط ساتا می باشد و با سرعت یک و نیم گیگابیت بر ثانیه کار می کند. ظرفیت پهنای باند (bandwidth throughput)، که توسط همین رابط پشتیبانی می شود، تا ۱۵۰ مگابیت بر ثانیه است.
از طرف دیگر رابط SATA II به صورت رسمی با عنوان SATA 3Gb / s شناخته میشود که نسل دوم ساتا است و از سرعت ۳.۰ Gb/s پشتیبانی می کند. ظرفیت پهنای باند آن در اینترفیس تا ۳۰۰ مگابایت بر ثانیه پشتیبانی میشود. همچنین رابط SATA III به صورت رسمی با عنوان SATA 6Gb / s شناخته می شود و نسل سوم رابط SATA می باشد که با سرعت ۶.۰ Gb/s پشتیبانی می شود. ظرفیت پهنای باند آن در اینترفیس تا ۳ Gb/s در ثانیه پشتیبانی می شود.
در این مطلب به مقایسه ورژن های مختلف SATA پرداختیم. اگر در مورد مطالب گفته شده سوالی داشتید میتوانید از طریق شماره های ۹۰۹۹۰۷۱۵۴۰ و ۰۲۱۷۱۲۹ با کارشناسان شرکت رایانه کمک تماس حاصل فرمایید و جویای پاسخ سوال خود باشید. شرکت خدمات کامپیوتری رایانه کمک همیشه در تلاش بوده آگاهی کاربران و هموطنان خود را در زمینه تکنولوژی، مشکلات کامپیوتری و مشکلات تلفن همراه بالا ببرد. همچنین به شما پیشنهاد می کنیم برای مشاهده و مطالعه آموزش بیشتر از صفحه آپارات رایانه کمک و اینستاگرام رایانه کمک ما دیدن فرمایید.