در مطلب امروز میخواهیم به یکی از امکانات نوین و بهینه دنیای وب بپردازیم. رایاناش مرزی یا لبهای مفهومی جدید است که مزایای زیادی به دنیای وب و همچنین اینترنت اشیا اضافه کرده است.
اگر با این مفهوم آشنایی ندارید مطلب امروز را دنبال کنید تا با قابلیت رایاناش مرزی یا edge computing آشنا شوید.
✴️✴️ تماس با کارشناسان فنی رایانه کمک : ☎️از طریق تلفن ثابت 9099071540 و 📱 از طریق موبایل 0217129

آنچه در این مقاله میخوانیم:
✅edge computing یا رایانش مرزی چیست؟
✅اهمیت رایانش مرزی یا edge computing چیست؟
✅تقسیم بندی رایانش مرزی
✅تفاوت رایانش مرزی با رایانش ابری
✅مزیتهای رایانش مرزی چیست؟
✅سخن آخر
edge computing یا رایانش مرزی چیست؟
رایانش لبه یا مرزی در واقع مدلی شبیه به پردازش ابری است که در آن یک پردازشگر محلی دادهها را نزدیک به کاربر نهایی یا منبع جمع آوری و پردازش میکند. رایاناش مرزی که نوعی حسگر اینترنت اشیا محسوب میشود، جمع آوری اطلاعات را با قرار دادن سرورها در نزدیک محل منبع فیزیکی داده انجام میدهد. این نزدیکی به منبع داده باعث میشود که هزینه انتقال داده کاهش و سرعت آن افزایش پیدا کند. همچنین در صورت بروز مشکلی در انتقال داده یا شبکه امکان به روزرسانی و رفع خطا نیز بیشتر است.

محاسبات لبهای عمدتا در مکانهایی که نیاز به واکنش سریع حیاتی است استفاده میشود. به عنوان مثال بسیاری از حسگرهای اینترنت اشیا را در بیمارستانها و مراکز درمانی میتوانید مشاهده کنید.
اهمیت رایانش مرزی یا edge computing چیست؟
با گسترش استفاده از اینترنت اشیا و همچنین حجم پردازش دادههایی که توسط نود، حسگر و سرورهای IOT انجام میشود نیاز به برنامهای محاسباتی که بتواند با سرعت بهتری اطلاعات را پردازش کند ضروری است.
رایانش مرزی با کاهش حجم داده های ارسالی، ترافیک شبکه و مسافتی که داده ها طی میکنند انقلاب بزرگی در نحوه پردازش و محاسبات اطلاعات در اینترنت اشیا به وجود آورده است. با استفاده از محاسبات رایانش مرزی یا edge computing دیگر نیازی به درگیر کردن چندین دیتا سنتر همزمان نیست و بدین صورت پهنای باند شبکه نیز کاهش نمییابد. با محاسبات داخل منبع رایانش مرزی سرعت واکنش و انتقال داده به صورت چشمگیری افزایش میباید.
تقسیم بندی رایانش مرزی
رایانش مرزی ارائه دهنده: رایانش مرزی ارائه دهنده عمدتا توسط شرکتهای مخابراتی، شرکتهای رسانهای و اپراتورهای CDN برای ارائه بهینه خدمات مورد استفاده میشود.
رایانش مرزی سازمانی: محاسبات رایانش مرزی سازمانی از مراکز داده در سایتهای اداری راه دور و مستقر در مکانهای مختلف، مراکز دادههای کوچک یا سرورهای محاسباتی تشکیل شده و برای ذخیره و قدرت پردازش با محدودیت روبرو هستند.
رایانش مرزی صنعتی: رایانش مرزی صنعتی را میتوانیم در نمونههای مانند یک یا دو سرور لبهای کوچک و مقاوم یا حتی یک سیستم تعبیهشده پیدا کنیم. این سرورها در خارج از محیط مرکز داده مستقر هستند و به لبه دور نیز شناخته میشوند. دانستن این نکته نیز ضروری است که این محاسبات خارج از یک مرکز داده معمولی انجام میشوند و با مشکلاتی نظیر فضای ذخیره، خنکسازی، امنیت و مدیریت آنها روبرو هستند.
تفاوت رایانش مرزی با رایانش ابری
اغلب این اشتباه رخ میدهد که این دو مفهوم را جای یکدیگر استفاده میکنند. اما نحوه کار و قابلیتهای رایانش مرزی و ابری کاملا متفاوت هستند. پیش از ظهور رایانش مرزی شرکتها برای محاسبات سرورهای اینترنت اشیا از محاسبات ابری استفاده میکردند. رایانش ابری علیرغم قابلیتهای مهم سرعت واکنش بالایی ندارد و پهنای باند را درگیر میکند.
نکته اصلی که رایانش مرزی و ابری را از یکدیگر متمایز میکند نحوه جمع آوری و ذخیره اطلاعات و همچینین نحوه محاسبه داده است. علاوه بر این رایانش مرزی و ابری در نحوه پردازش نیز متفاوت هستند. در رایانش مرزی تمامی محاسبات، انتقال و پردازش داده در سرورهای نزدیک به منبع انجام میشوند. به همین دلیل رایانش مرزی سرعت واکنش بالایی دارد.

از سوی دیگر در رایانش ابری تمامی محاسبات، اطلاعات و پردازش آن در فضای ابری انجام میشود. فضای ابری نزدیک به منبع داده نیست و به همین دلیل برای پردازش نیاز به زمان بیشتری است. در واقع فضای ابری از سرورهای بیرونی و دیتا سنترهای برای ذخیره سازی اطلاعات استفاده میکند. برای مثال نحوه استفاده از یک نرم افزار Web_based را در نظر بگیرید. دادههایی که برای استفاده از این نرم افزار استفاده میشود در یک فضای ابری ذخیره شده است. مسلما این فضای ابری به سرورها یا کامپیوترهای شما نزدیک نیست و انتقال داده کندتر است.
مزیتهای رایانش مرزی چیست؟
همانطور که پیشتر اشاره شد رایانش مرزی امکانات بسیار زیادی برای مکانها و شرکتهای مختلف دارد. امروزه با استفاده گسترده و روز افزون از اینترنت اشیا در بیمارستانها، اتومبیل، کارخانه و بانکها نیاز به سیستمی محاسباتی که بتواند در نزدیکی محل دادهها را پردازش کند ضروری است.
به طور کلی میتوانیم به موارد زیر را به عنوان مزیتها و فواید مهم رایانش مرزی اشاره کنیم.
کاهش تاخیر
رایانش مرزی سرعت محاسبات را بالا میبرد و در نتیجه با تاخیری کمتری روبرو هستید. به دلیل تولید و پردازش دادههای حسگرها و دستگاههای IoT در محل ، نیازی به فضای ابری خارجی نیست و سرعت ذخیره سازی و واکنش بالاتر است.

پهنای باند
فضای ابری نیاز به پهنای باند گسترده برای پردازش و انتقال داده در سطح جهانی دارد. اما رایانش مرزی با پردازش دادهها روی لبه شبکه، هزینهها و چالشهای استفاده از پهنای باند را کاهش میدهد.
امنیت بالای داده
امنیت نیز از دیگر نکات بسیار مهم رایانش مرزی است. محاسبات مرزی به سازمانها و شرکتها امکان میدهد تا دادهها را نزدیک به محل منبع خود ذخیره کنند و در این صورت امنیت بالاتری داشته باشند. همچنین خطر حملات سایبری نیز با رایانش مرزی کاهش قابل توجهی پیدا میکند.

سخن آخر
در این مقاله edge computing یا رایاناش مرزی را بررسی کردیم. این مدل جدید که مشابه پردازش ابری می باشد با سرعت بالاتر و امنیت بیشتر میتواند یک جایگزین مناسب برای پیاده سازی اینترنت اشیا باشد امیدواریم این مطلب برای شما عزیزان مفید بوده باشد، همانطور که می دانید شرکت رایانه کمک یک شرکت حل مشکلات کامپیوتری و نرم افزارهای موبایل است که میتوانید با تماس با شماره 9099071540 با کارسناسان ما در ارتباط باشید و سوالات کامپیوتری خود را بپرسید همچچنین در صورتی که قصد تماس با ما از طریق موبایل را داشته باشید بهتر است شماره 0217129 را شماره گیری کنید.
در صورتی که در رابطه با این مطلب سوالی داشته باشید می توانید در قسمت دیدگاه ها مطرح کنید در کمترین زمان کارشناسان ما پاسخ شما را خواهند داد.
📌 رفع مسئولیت: محتوای این صفحه صرفاً برای اطلاع رسانی است و در صورتی که تسلط کافی برای انجام موارد فنی مقاله ندارید حتما از کارشناس فنی کمک بگیرید.