برای همه ما واضح که فناوری تا چه حد زندگی مون رو راحت تر کرده و دسترسی به یک سیستم و اسمارت فون جزو ضروریات روزمرگی شده، ولی بسیاری از ما این نگرانی رو داریم که در حین استفاده از این ابزارها هک نشیم، البته این نگرانی بی جهت نیست و روزانه چندین هزار دستگاه در تمام دنیا توسط افراد سودجو هک می شوند. با شناختن نشانه های هک شدن کامپیوتر تا حدودی می تونید این نگرانی رو کنترل کنید و از اتفاق های بدتر جلوگیری کنید. در ادامه همراه من باشد .
از کجا بفهمیم سیستم ما هک شده است؟
اگر این سوال برای شما هم مطرح و مدام گمانه زنی می کنید که نکنه سیستم من هم هک شده در ادامه به این سوال که چگونه بفهمیم سیستم ما هک شده است جواب می دهیم
تشخیص هک شدن کامپیوتر با دیدن پاپ آپ های مکرر
یکی از اصلی ترین نشانه های هک شدن کامپیوتر مشاهده پنجره هایی که یک مرتبه باز می شوند که به این پنجره های اصطلاحاً پاپ آپ گفته میشه اگر دائم پیغامی در قالب پاپ اپ مشاهده می کنید به احتمال زیاد حدس شما در خصوص هک شدن سیستم درست است.
خاموش شدن آنتی ویروس
اگر مشاهده می کنید که آنتی ویروس شما به صورت ناگهانی خاموش شده و یادتون نمی یاد چه زمانی این کار و انجام دادید به شکتون تو این زمینه توجه کنید چرا که از اولین اقدامات هکر خاموش کردن آنتی ویروس و همچنین بعضی از بدافزارها هم باعث غیرفعال شدن آنتی ویروس لپ تاپ و کامپیوتر می شند توجه داشته باشید بعد از این اتفاق روشن کردن انتی ویروس به راحتی انجام نمیشه.
مشاهده برنامه های جدید
اگر با برنامه هایی مواجه میشید که خودتون اقدام به نصب اون ها نکردید حتماً در دسته بدافزارها هستند و یکی از نشانه های هک شدن سیستم همین موضوع که برنامه هایی رو مشاهده می کنید که به روی سیستم شما نصب شده اند.
معتبر نبودن رمز عبور اکانت های آنلاین کاربران
برخی از افراد در هنگام استفاده از مرورگر برای جلوگیری از تکرار مکررات، پسورد و نام کاربری خودشون رو ذخیره می کنند و در هنگام ورود مجدد در صورتی که از همون جستجو گر استفاده کنید بدون وارد کردن رمز به حساب کاربری تون دسترسی پیدا می کنید حالا اگر با این موضوع مواجه شدید که رمزهای شما کار نمی کنند حتما در معرض هک شدن قرار گرفتید.
. اگر با این موضوع مواجه شدید برای جلوگیری از فیشینگ سریعاً رمز کارت های بانکی خودتون رو تغییر بدید.
ارسال ایمیل های جعلی از حساب کاربری شما
از دیگر علائم هک شدن کامپیوتر میشه به ایمیل هایی اشاره کرد که هکر با دسترسی به حساب کاربری ایمیل شما، با هدف سود جویی برای مخاطبین شما ارسال می کنه.
رفتار غیرعادی ماوس کامپیوتر
اگر در حین کار با سیستم مشاهده می کنید که نشانگر ماوس در صفحه حرکت می کند و یا وب سایتی و برنامه ای باز می شه به احتمال زیاد هک شدید و لازم این نشانه رو هم جدی بگیرید.
برای رفع ارور 0xc0000005 در ویندوز حتما مقاله ارور 0xc0000005 هنگام نصب ویندوز رو مطالعه کنید.
کند شدن سرعت سیستم
اگر برنامه سنگینی نصب نکردید یا سرویس دریافتی اینترنت رو عوض نکردید و مشاهده می کنید که سرعت کامپیوتر کند شده و یا اینترنت شما با سرعت همیشگی کار نمی کنه این احتمال وجود داره که شخصی از قدرت کامپیوتر یا پهنای باند اینترنت تان استفاده می کنه البته کند شدن ویندوز دلایل مختلف دیگری نیز دارد که در مطلب علت کند شدن ویندوز (12 دلیل کم شدن سرعت کامپیوتر + راهکار!) کاملا به آن پرداخته ایم.
پیام اخطار تقلبی آنتی ویروس
پیام های خطری که خیلی ناگهانی روی صفحه مانیتور ظاهر می شود تا به شما بگویند در خطر هستید. پیام هایی که اغلب از شما برای فعال شدن، درخواست کد فعال سازی یا فشردن کلیدی را دارند. تقریبا تمام پیام های آنلاین تقلبی اند و نباید روی آنها کلیک کنید.
ناتوانی در خاموش کردن سیستم
از دیگر علائم هک شدن کامپیوتر و لپ تاپ اینکه نمی تونید طبق روال عادی کامپیوترتون رو خاموش کنید، یا زمان خاموش شدن سیستم بیشتر از همیشه طول می کشه.
نشانه های هک شدن دستگاه های جانبی
از آنجایی که هک شدن وبکم می تواند یک تهدید جدی برای حریم خصوصی و امنیت شما باشد قصد دارم در ادامه برخی از نشانه هایی که می توانند به شما بگویند که وبکم شما هک شده است را شرح بدم. پس حتما همراه من باشید.
1. چشمک زدن چراغ نشانگر وبکم: اگر چراغ کوچک رنگی که در کنار لنز وبکم قرار دارد بدون استفاده شما از وبکم چشمک بزند یا روشن بماند، این می تواند نشانه ای از این باشد که فرد یا برنامه ای به وبکم شما دسترسی دارد و در حال ضبط تصاویر یا ویدیوهای شما است و وبکم شما هک شده است. البته باید به این نکته نیز توجه کنید که همه وبکم ها دارای چراغ نشانگر نیستند و دربرخی مواقع نیز خرابی وبکم و یا باگ های نرم افزاری میتونه باعث روشن ماندن چراغ وبکم باشه پس این نشانه دلیل قطعی هک شدن نیست.
2. پیام خطا یا ارور در زمان اجرای برنامه های مرتبط با وبکم: اگر شما در حین استفاده از برنامه هایی مانند اسکایپ، زوم، تلگرام و ... از وبکم استفاده کنید، با پیام خطا یا اروری مانند "وبکم در حال استفاده توسط برنامه دیگری است" یا "وبکم شناسایی نشد" مواجه شوید، این میتواند نشانه ای از این باشد که وبکم شما توسط برنامه ای ناشناخته کنترل می شود. البته باز هم اختلال در عملکرد درایور وبکم نیز میتونه باعث بروز این ارور ها باشه و صد درصد نمیتوان گفت که این ارور ها به دلیل هک شدن وبکم می باشند ولی به هر حال درصورت بروز این مورد حتما امنیت سیستمتون رو بررسی کنید.
3. اجرای خودکار اپلیکیشن وبکم یا سایر برنامه ها: اگر شما مشاهده کنید که اپلیکیشن وبکم یا سایر برنامه هایی که از وبکم استفاده می کنند، بدون اجازه یا دستور شما اجرا می شوند، این هم میتواند نشان دهنده این باشد که وبکم شما توسط بدافزاری مانند تروجان یا کیلاگر مورد حمله قرار گرفته است.
4. حرکات عجیب وبکم: برخی از وبکم ها دارای موتور داخلی برای چرخش به اطراف هستند. اگر مشاهده کنید که وبکم شما بدون دخالت کاربر حرکت می کند یا تنظیمات آن تغییر می کند، این نیز می تواند نشان دهنده این باشد که فردی از راه دور به وبکم شما دسترسی دارد و می خواهد زاویه دید بهتری از شما داشته باشد.
5. فایل های عکس و ویدیو یا صدا که مخفیانه ضبط شده اند: اگر شما در پوشه های مربوط به وبکم یا سایر برنامه های مرتبط با آن، فایل های عکس و ویدیو یا صدایی را پیدا کنید که خودتان ضبط نکرده اید و ممکن است حاوی تصاویر یا صداهای شخصی شما باشند، این میتواند نشانه این باشد که وبکم شما هک شده است و او از آن برای جاسوسی از شما استفاده شده است.
6. فعالیت عجیب در اینترنت و شبکه: اگر سرعت اینترنت یا شبکه شما کاهش یافته است یا ترافیک غیرمعمولی را مشاهده می کنید، این می تواند نشانه این باشد که وبکم شما توسط فردی هک شده است و او از آن برای ارسال تصاویر یا ویدیو های شما به سرور های خود استفاده می کند.
نشانه های هک شدن بلوتوث لپ تاپ
همانطور که می دانید بلوتوث یک تکنولوژی بی سیم است که امکان ارتباط بین دستگاه های مختلف را فراهم می کند. اما ممکن هم می باشدکه این تکنولوژی مورد حمله هکرها قرار بگیرد و اطلاعات شما در معرض خطر بیافتند. برخی از این نشانه هایی که میتوانند به شما بگویند که بلوتوث لپتاپ شما هک شده است عبارتند از:
1. شنیدن صداهای عجیب از بلندگوها: اگر شما صداهایی را از بلندگوهای لپتاپ خود شنیدید که خودتان آنها را پخش نکرده اید، ممکن است هکر با استفاده از بلوتوث به بلندگوهای شما دسترسی داشته باشد و صداهایی را برای شما پخش کند و این صداها ممکن است شامل موسیقی، صدای هکر، صدای سایر دستگاه ها باشند.
2. اتصال دستگاه های ناشناس به بلوتوث: اگر شما مشاهده کنید که دستگاه هایی که خودتان به آنها متصل نشده اید، در لیست دستگاه های متصل به بلوتوث شما ظاهر می شوند ، ممکن است هکر با استفاده از بلوتوث به دستگاه های شما دسترسی داشته باشد و از آن ها برای انجام کارهای مخرب یا جاسوسی استفاده کند که این دستگاه ها ممکن است شامل موبایل، کیبورد، موس، هدفون، اسپیکر و ... باشند .
3. کاهش شدید شارژ باتری: اگر شما مشاهده کنید که باتری لپتاپ شما تنها هنگام روشن بودن بلوتوث به سرعت خالی میشود، ممکن است هکر با استفاده از بلوتوث به لپتاپ شما دسترسی داشته باشد و از آن برای ارسال یا دریافت داده ها استفاده کند. این کار باعث افزایش مصرف انرژی بلوتوث می شود و هم اینکه باتری شما زودتر تمام می شود.
گرچه این مورد میتونه به دلایل سخت افزاری و یا اختلال در درایور بلوتوث نیز رخ دهد.
4. تغییر تنظیمات بلوتوث: اگر شما مشاهده کردید که تنظیمات بلوتوث شما بدون اجازه یا دستور شما تغییر کرده است، ممکن است هکر با استفاده از بلوتوث به لپتاپ شما دسترسی داشته باشد و بخواهد آنها را به نفع خود تنظیم کند. برای مثال، ممکن است هکر نام دستگاه شما را تغییر دهد، قابلیت پیدا شدن دستگاه شما را فعال یا غیرفعال کند، کد دسترسی دستگاه شما را تغییر دهد و ...
این مورد نیز نیاز به بررسی دقیق دارد زیرا باگ های نرم افزاری هم میتونن باعث بروز این مشکل شوند.
در صورت مشاهده هرکدام از علائم بالا میتونید برای بررسی دقیق تر سیستمتون با کارشناسان رایانه کمک تماس بگیرید تا در اسرع وقت سیستمتون رو بررسی و منشا مشکل رو پیدا و برطرف بکنند.
برای تماس با کارشناسان رایانه کمک از طریق تلفن ثابت شماره ۹۰۹۹۰۷۱۵۴۰ را شماره گیری بفرمایید و برای ارتباط از طریق موبایل میتونید با شماره 0217129 تماس حاصل فرمایید.
روش های جلوگیری از هک کامپیوتر و لپ تاپ
در ادامه به مواردی اشاره می کنیم که با رعایت اون ها از هک شدن سیستم می تونید پیشگیری کنید.
پیشنهاد می کنیم مطلب " ترفندهای جالب god mode در ویندوز 11" را نیز مطالعه کنید.
توجه به ایمیل های ناشناس
برای جلوگیری از هک شدن سیستم از بازکردن ایمیل های ناشناس و کلیک روی لینک های مشکوک بپرهیزید.
امن کردن حساب های کاربری
حتماً رمز و حساب های کاربری خودتون رو امن کنید برای این کار در قدم اول رمزهای مطمئن و غیر قابل حدس زدن انتخاب کنید و بعد از برنامه های تایید دو مرحله ای استفاده کنید تا در صورت فاش شدن رمز اول شما بازهم دسترسی به سادگی اتفاق نیوفته.
رمزگذاری هارد دیسک
اطلاعات مهم شما در هارد دیسک ذخیره می شوند. اگر بتوانید تنها همین بخش را به حد کافی ایمن کنید، تا حد زیادی از هک شدن رایانه خود پیشگیری خواهید کرد. با رمزنگاری اطلاعات میتونید از دسترسی غیرمجاز به داده های حساس خود جلوگیری کنید.
استفاده از فایروال و آنتی ویروس
دقت داشته باشید که فایروال ویندوز و آنتی ویروس فعال داشته باشید و از آنتی ویروس های لایسنس دار استفاده کنید.
نصب برنامه از سایت های معتبر
برای جلوگیری از نصب بدافزارها حتماً از سایت های معتبر برنامه های مورد نیازتون رو دانلود کنید و از نصب برنامه های کرک شده بپرهیزید.
پاک کردن حافظه مرورگر
پیشنهاد می شه به طور مرتب کوکی ها و تاریخچه مرورگر خودتون رو حذف کنید تا به این ترتیب از فاش شدن اطلاعات از این طریق پیشگیری کنید.
سخن اخر
تو این مقاله سعی کردیم نشانه های هک شدن کامپیوتر ویندوزی رو مطرح کنیم و با توجه با این موارد اگر سیستم شما در معرض حملات هکرها و بدافزارها قرار گرفت از موضوع مطلع بشید و اقدامات لازم رو در این زمینه انجام بدید.